ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦIЯ
31.12.2019 | 09:09

Кропивничани розповіли про особливості святкування Різдва на Заході. ФОТО

Кропивничани розповіли про особливості святкування Різдва на Заході. ФОТО

Україна – одна з п’яти країн, де християни офіційно святкують Різдво двічі – 25 грудня і 7 січня.

25 грудня Різдво уже відзначили у більшості країн Заходу. Тому РК вирішив дізнатися про традиції та звичаї святкування цього дня у кропивничан, які мешкають закордоном.

Олена Сінькова, яка мешкає у Чехії протягом 15 років, розповіла, що у них святкування розпочинають за чотири тижні до Різдва.

«Підготовка до Різдвяних свят тут розпочинається з приготування «цукрових» – це печиво, яке справжні господині печуть вдома на свята. Кожна обирає власний рецепт. На фотографії «лінецькі» – мої найулюбленіші.
Завжди на свята купують квітку «Різдв’яна зірка». Без неї свято – не свято. Оселі старанно прибирають.
Усі свята розпочинаються за чотири тижні до Різдва, і кожен називається перший адвент, другий і т.д. У цей період люди творять будь-яку благодійність.
На святий вечер зазвичай не мали б їсти до першої зірки, як і в Україні. Цього дня готують класичні страви: рибний суп; картопляний салат; смажений короп або відбивний та цукрові. І – все. В основному подають «сважак» – глінтвейн (може буть класичний, але буває і яблучний чи, наприклад, лавандовий).
Сама атмосфера – надзвичайна. Подарунки розносить не Санта, не дід Мороз, а Ежішек (у перекладу Ісусик).
Взагалі Різдвяний час тут для родини, спілкування, уваги одне одному», – зазначила пані Олена.

Дар’я Красножон, яка мешкає у Польщі другий рік, розповіла, що Різдво у країні вважають найважливішим святом року. 

«Різдвяні свята відзначають 25 і 26 грудня,  тож ці дні є державними вихідними.
Із цим періодом пов’язані різні звичаї та традиції. Найбільш поширеними є урочиста вечеря у святвечір 24 грудня, під час якої присутні діляться облатком – тонким білим прісним хлібцем із пшеничного борошна та води, прикрашають ялинки, влаштовують імровізований вертеп, співають пісень, а також обмінюються подарунками. Їх приносить, залежно від регіону, свій святий символ (Святий Миколай – у центральних регіонах Польші, Зірка – на Помор’ї, Ангел – у Великопольщі, Дитя-Ісус – на Верхній Сілезії).
24 грудня, із появою першої зірки, розпочинають різдвяну вечерю. Тільки після появи першої зірки на небі можна сісти за стіл, а перед цим поділитися облатком. Переломлення облатка – дуже важлива традиція. Згідно зі звичаєм, кожен святвечір починається з урочистого переломлення і обміном побажань один одному. Того дня спільно читають молитву та фрагмент з Біблії про народження Ісуса.
У багатьох будинках на різдвяному столі все ще під скатертиною знаходиться сіно, яке символізує місце, де народився Ісус. За столом також залишають вільне місце, призначене для несподіваного гостя.
Традиційно в різдвяний період у будинках з’являються ялинки, а на стелі вішають омелу.
Кульмінацією різдвяної вечері є Пастерка – традиційна меса, яка відбувається в ніч з 24 на 25 грудня. Це найважливіший момент Різдва. Меса зазвичай відбувається близько опівночі. На думку багатьох поляків, відвідування Пастерки всією сім’єю після вечері напередодні Різдва – одна з найпрекрасніших різдвяних традицій.
Із того, де поляки святкують, то це обов'язково має бути дім. Зазвичай їдуть до найстаршого члена родини і там вже починають святкування. Ця традиція у них символізує непреривність роду і зв'язок із поколіннями.
На період Різдва у Польщі нічого не працює, взагалі. Усі магазини зачинені на два дні, працюють лише ті крамниці, де власники самі стають за касовий апарат.
Також важливий момент, шо традиційне Різдво відзначає доросле покоління. Серед молоді дуже рідко зустрінеш прихильників дотримання усіх традицій. Для молоді, це як нагода провести дні з сім'єю вдома, поспілкуватися і т.д.
А ще «фішка» – поляки готують подарунки абсолютно усім членам родини. Через це скаржаться, що грудневу зарплатню повністю витрачають на подарунки.
Ну і звичайно поляки обожнюють прикрашати будинки.  Особливо у кого приватний сектор. Там зазвичай багато ілюмінації», – зауважила дівчина.

А ось як відзначають Різдво у Канаді. Тетяна Мірошніченко, яка прожила у країні півтора року, зазначила, що підготовку до свята також розпочинають задовго.

«Одразу після відзначення Хеллоуіну, 1 листопада, усі моторошні прикраси замінюють на різдвяні. У магазинах також починають продавати святкові атрибути. 
Часто дітям купують івент-календарі. Вони їх отримують за 25 днів до Різдва. Щодня виконуючи якісь завдання, малеча отримує якесь заохочення.
Як правило, у канадців є власні будинки десь у лісі, і там усією родиною та з друзями відзначають Різдво. У них немає такої метушні, як у нас, типу приготування їжі. У них – акцент на час, який вони проводять разом. Катання на ковзанці, на лижах тощо.
Увечері, 24 грудня, обов’язково готують індика, традиційну страву «Путін» – картопля-фрі запечена у спеціальному соусі та варять сидр. А ось глінтвейн у них не такий популярний. Загалом канадці надають перевагу приготуванню їжі на грилі.
Наступного дня, 25 грудня, вранці усі дарують одне одному подарунки. І на цьому святкування завершують», – розповіла пані Тетяна.

Довідково: Верховна Рада України призначила додаткове свято на Різдво Христового за Григоріанським календарем – 25 грудня. Відповідний законопроект 5496 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» щодо святкових і неробочих днів» народні депутати ухвалили 16 листопада 2017 року.

367 0
НОВИНИ



Найсвіжіші та найголовніші новини за сьогодні на http://www.ukr.net.

Sinoptik.ua - погода в україні та світі.

KINOafisha.ua - всі фільми в кінотеатрах України.

Базар avtosale.ua - місце, де можна купити найкраще авто.