ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦIЯ

Стандартизація і сертифікація продовольчих товарів

Стандартизація і сертифікація продовольчих товарів

 

Стаття Романа Яковенка, кандидата економічних наук, доцента ЦНТУ.

22.05.1992 року Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію з питань національної стандартизації, метрології і сертифікації; 10.05.1993 р. прийняв декрет “Про стандартизацію і сертифікацію”.

В Україні створено Державний комітет стандартизації, метрології і сертифікації – Держстандарт України, Український НДІ стандартизації, інформатики, а також Центр метрології (в Харкові) і “Систему” (у Львові), котрі займаються розробкою питань стандартизації, метрології і сертифікації товарів.

Держстандартом України було розроблено основні стандарти, що діють з жовтня 1993 року: “Основні положення”, “Порядок розробки Держстандартів”, “Порядок розробки і побудови технічних умов”, “Стандарти підприємств”.

Умови і положення розробок включені до національної системи сертифікації (УкрСЕПРО). 31.07.1995 р. введено обов’язкову сертифікацію харчових продуктів на відповідність вимогам безпеки в системі сертифікації УкрСЕПРО.

У відповідності до міжнародних договорів, в Україні приймають міжнародні, регіональні і національні стандарти. У відповідності з Декретом КМУ від 10.05.93р. №№ 46-93 “Про стандартизацію і сертифікацію”, нормативні документи стандартизації розподіляють за такими категоріями:

Держстандарти – ДСТУ (ГСТУ);

Галузеві стандарти – ГСТУ (ОСТУ);

Стандарти науково-технічні – СТТУ;

Стандарти підприємств – СТП;

Технічні умови – ТУУ;

Стандарти колишнього СРСР (ГОСТ) і республіканські стандарти колишньої УРСР отримали статус державних стандартів України (ДСТУ).

Технічні умови (ТТУ) містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником (виробником) і споживачем (замовником) продукції.

Інформація про дію стандартів (ДСТУ, ГОСТ), змін до них, та їх ліквідацію, друкується в щорічному і щомісячному показнику “Стандарти”.

Бізнесмен, що здійснює свою діяльність на ринку, повинен володіти не тільки термінами щодо якості продукції і знати параметри її показників, а й здійснювати управління стандартами і технічними умовами продукції.

Використана література:

1. Яковенко Р. В. Технології продажу товарів / Роман Яковенко. – Кіровоград : Антураж А, 2003. – 212 с.

2. Яковенко Р. В. Тлумачний англо-український словник економічних термінів з елементами теорії та проблематики. Дидактичний довідник / Роман Яковенко. – [Вид. 2–ге, випр.]. – Кіровоград : видавець Лисенко В.Ф., 2015. – 130 с.

3. Яковенко Р. В. Основи теорії економіки для технічних спеціальностей: навч. посіб. / Роман Яковенко. – Кіровоград : „Поліграф-Сервіс”, 2009. – 120 с. : іл.

138 0
НОВИНИ

Найсвіжіші та найголовніші новини за сьогодні на Ukr.net.

Sinoptik.ua - погода в Україні та Світі.

KINOafisha.ua - всі фільми в кінотеатрах України.

Електронна пошта №1- простий та зручний e-mail ім'я@ukr.net.



Найсвіжіші та найголовніші новини за сьогодні на http://www.ukr.net.

Sinoptik.ua - погода в україні та світі.

KINOafisha.ua - всі фільми в кінотеатрах України.

Базар avtosale.ua - місце, де можна купити найкраще авто.